Lokal miljöpåverkan

Anläggningarnas påverkan på närmiljön

Våra anläggningar ligger dels på stora industriområden dels vid mer lantliga områden. Vår verksamhet märks och vi strävar efter att minimera påverkan så mycket som möjligt. Den generella påverkan för närmiljön från vår verksamhet består främst av buller från interna och externa transporter, damning från upplag av råmaterial samt utsläpp av avgaser. Mer specifika miljöaspekter som varierar beroende på verksamhet kan vara t.ex. vibrationer från sprängningar i våra täkter, påverkan på grundvattennivåer samt påverkan på landskapsbilden.

Åtgärder för att begränsa påverkan genomförs i form av t.ex. bullerdämpade maskiner, en väl underhållen maskinpark, bullervallar, ljuddämpade fläktar etc.

Biologisk mångfald

I framförallt våra täkter kan det skapas boendemiljöer för arter som trivs i vissa specifika miljöer. Genom att sköta täkten på rätt sätt kan dessa boendemiljöer främjas och öka den biologiska mångfalden. Ett exempel är vid våra grustäkter där slänter bevaras så att backsvalan kan häcka. När täktverksamheten avslutas ska området iordningsställas genom att göras tillgängligt för annan användning, så kallad efterbehandling.