Smarta logistiklösningar

Geografisk spridning

Transporter, både interna och externa, utgör en stor del av Benders verksamhet och är en betydande del av vår miljöpåverkan. Geografiskt spridda produktionsanläggningar och lagerställen anses vara en förutsättning för miljövänlig produktion. Kortaste transportavståndet till kund avgör från vilket av våra lager leveransen skall ske ifrån. För oss är det viktigt att miljö, effektivitet och kostnader går hand i hand.

Med de miljöutmaningar som finns inom transport-branschen vill vi kunna bidra på bästa möjliga sätt och göra strategiskt miljömedvetna val för bland annat våra transporter. Vårt leverantörssamarbete har resulterat i att inleveranser av råvaror som t.ex. cement och sand alltid sker från den geografiskt mest närbelägna platsen, under förutsättning att råvaran håller efterfrågad kvalitet.

Svensk tillverkning

Produktsortimentet påverkar också transporterna ur ett geografiskt perspektiv. Benders satsar på att ha samordnade centrallager med hela produktsortimentet på strategiska platser med närhet till järnväg. Tre av våra stora produktionsanläggningar har egna spåranslutningar vilket innebär att vi har goda förutsättningar att välja miljövänliga transporter.

Syftet är att de längre transporterna görs med miljövänliga tåg och kortare transporter ut till kund sker med lastbil. Idag körs ca 44 % av våra interna transporter med tåg.

Tågsatsning

Benders har sedan 2010 ett eget systemtåg, Tågab, som rullar mellan produktionsanläggningen i Bålsta och ett centrallager i Kongsvinger för den norska marknaden. Green Cargos vagnslastsystem är ett viktigt komple-ment för ökad flexibilitet och stabil kapacitet för främst transporter mellan de svenska anläggningarna. Vagnslast är en lösning som passar verksamheter som behöver regelbundna såväl som enstaka godstransporter.

På senare år har samarbetet mellan Benders och Green Cargo intensifierats och vi har flyttat över mer gods från väg till järnväg. Under 2020 har Green Cargo transporterat ca 2700 vagnar med en sammanlagd vikt på cirka 44,5 miljoner tonkilometer inom Sverige. Samarbetet har inneburit en minskad miljöpåverkan med cirka 2020 ton CO2-utsläpp under året, detta i jämförelse med samma transportmängd med lastbil. Samma siffror för vårt egna systemtåg är en reducering med ca 2320 ton CO2. Totalt minskar våra tågtransporter CO2-utsläppen med ca 4350 ton jämfört med om produkterna skulle transporterats med lastbil. Detta motsvarar ca 5760 lastbilar.

Båtsatsning

På vår anläggning i Uddevalla finns det även en kaj som gör det möjligt för båtar att köra dit både produkter och insatsmaterial till produktionen. Ett fartyg förbrukar betydligt mindre energi än en lastbil per enhet last och är därför ett bra alternativ med tanke på de låga koldioxidutsläppen per transporterad enhet.