Systematisk avfallshantering och återanvändning av resurser

Benders retursystem

Med egna, produktanpassade pallar uppnås optimal packningsgrad som ger färre antal pallar och ser till att produkterna kommer fram väl skyddade utan transportskador samtidigt som en betydande insats görs för miljön. När järnvägsvagnar och lastbilsflak kan packas tätare får vi med upp till 50 procent fler produkter per transport, med motsvarande minskning av både energiförbrukning och CO2-utsläpp.

Benders har utvecklat ett retursystem med hög återvinningsgrad där skadade returemballage lagas istället för att slängas. När pallen slutligen skall skrotas blir den exempelvis energi för uppvärmning av villor, varför en lastpall av trä inte bara är en pall. Pallarna är dessutom till 100% tillverkade av svenska råvaror. Pallen tillverkas i pallfabriker som i många fall ligger i anslutning till sågverken och dessutom ofta matchar Benders anläggningar.

Miljöstationer

Miljöstationer med en enhetlig uppmärkning och ändamålsenliga kärl finns på de avdelningar där behov föreligger. Miljöstationerna är placerade i så nära anslutning som möjligt där avfallet uppstår.

Avfall som kan innebära en miljörisk källsorteras och förvaras i lämpliga kärl/containers innan avfallet transporteras med godkänd transportör till destruktion/återvinning. Exempel på farligt avfall från vår verksamhet är: spillolja, batterier, lysrör, kemikalier, färgrester.

Restmaterial och återanvändning

Vi försöker att hitta användningsområden för allt restmaterial som uppkommer i verksamheten. Exempel på detta är betongrester som används som fyllnadsmaterial för exempelvis byggnation av vägar och slam som används som jordförbättrande medel i jordbruket. Det enda restmaterialet som i dagsläget inte återanvänds är färgslam från takpannetillverkningen, där arbete pågår för att hitta alternativa användningsområden. Det mesta vattnet som används i produktionen hanteras i slutna system där det återanvänds.

Inom företaget uppkommer elektronikskrot i form av utrustning vi inte längre använder/lämnar ut. Detta återvinns på ett ansvarsfullt sätt.