Optimerad råvaruanvändning

Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och optimera våra produkter avseende råvaruinnehåll. Detta inkluderar typ, mängd av råvara samt transporter. De råvaror som Benders förbrukar mest är framförallt ballast, cement och vatten.

Bland annat så har nya takpannor utvecklats som består av 5% mindre betong med bibehållen hållfasthet. Detta ger på totalen en minskad råvaruförbrukning. Benders tillverkar flera sorters marksten i låg höjd med god hållfastighet, till exempel vår produkt ”Förbandssten Delta 60 mm” som tål hög trafikbelastning trots låg höjd, vilket gör den lätt och är därmed ett smart val både ekonomiskt och miljömässigt.

Cement

Våra produkters miljöpåverkan består främst i användningen av cement. Drygt 90% av produkternas CO2- utsläpp, från råmaterial till färdig produkt kommer från cementen. Vid tillverkningen av cement frigörs koldioxid. Utsläppen från Sveriges tre cementfabriker motsvarar ca 2–3 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

Men den färdiga betongen tar också upp koldioxid. Processen kallas karbonatisering och innebär att koldioxiden i luften reagerar med betongens kalciumhydroxid och bildar kalciumkarbonat. Man kan beskriva det som att betongen återgår till sitt ursprung som kalksten. Forskning visar att de betongkonstruktioner som idag finns i Sverige tar upp cirka 300 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar ca 15–20 procent av koldioxidutsläppen.

Genom att förbättra återvinning och karbonatisering efter rivning kan den siffran sannolikt mångfaldigas. Utveckling inom forskningen bidrar också till att den verkliga effekten av karbonatisering tydliggörs.

Cementa är Benders enda leverantör av cement och är ett av Europas miljöeffektivaste företag i branschen. Bland annat har de en vision om att nå klimatneutralitet till 2030. Visionen innebär noll koldioxidutsläpp under produkternas livscykel. Bl.a. skall åtgärder såsom nya cementsorter, forskning om karbonatisering samt ny teknik för koldioxidavskiljning, lagring och nyttjande bidra till att visionen blir verklighet.

Utöver att samarbeta med Cementa kan en minskning av CO2-utsläppen ske genom att ersätta mindre delar av cementen med alternativa bindemedel så som t.ex. slagg.

Vi arbetar med att både ersätta viss del av cementen med slagg samt minska mängden cement i recepten. Målet är att inom koncernen kunna ersätta ca 10 000 ton cement med samma mängd slagg. Det skulle innebära en CO2-besparing med ca 6600 ton CO2-ekvivalenter.

Ballast

Naturgrus är en ändlig resurs. Åsar och andra isälvsavlagringar har stor betydelse som dricksvattenresurs och för rening av ytvatten genom konstgjord infiltration. Regeringen har därför beslutat att uttag av naturgrus bör minimeras och ersättas med återanvänt material, krossberg och morän.

Benders jobbar därför med att minska mängden naturgrus och ersätta med krossmaterial. Några anläggningar använder enbart krossmaterial medan andra har ett pågående arbete med att minska användandet av naturgrus ytterligare. Det är lättare att ersätta krossballast för marksten än vad det är för takpannor. Detta beror på att krossballasten har en mer vass och kantig form än naturgruset vilket skapar problem i takpannorna tillverkningsprocess, bland annat när framkanten ”klipps”.

Tabell över ökning av krossballast

År Andel krossballast
2017 36%
2018 37%
2019 41%
2020 53%

Utöver arbetet med typ av ballast som används i produkterna så arbetar vi med att ha så korta transportvägar som möjligt från ballasttäkterna till våra fabriker. Detta ger både en ekonomisk och miljömässig vinst. I de fall där längre transporter måste ske med ballast används tågtransporter istället för lastbilstransporter.

Vatten

Alla anläggningar har slutna system för att återanvända allt processvatten från produktionen.

Granit

Utöver våra betongprodukter tillverkar vi byggprodukter av svensk granit i Bohuslän. Bohusgraniten står sig i generationer framöver och blir bara vackrare för varje år som går. Vid tillverkningen används all utbruten råvara, främst till byggprodukter men också som ballast.

Det blir vanligare att stora kunder och offentliga aktörer ställer krav vid upphandlingar på totala CO2-utsläpp för produkter. Sett ur ett livscykelperspektiv så har t.ex. svensk kantsten i granit mycket låga utsläppsvärden. De låga kraven på utsläppsnivåer kan i många fall endast hållas med svenskproducerad granit. Dessutom ger bohusgranitens höga kvalitet lång livslängd på produkterna vilket ger ännu större fördelar.

Fortfarande importeras ca 70-80 % av det svenska behovet av granitprodukter. Men genom att använda ny teknik och hög mekanisering kan vi möta kundernas ställda krav och fler kunder kan välja svensk granit. I takt med att kvalitets- och miljökrav ökar på byggnadsmaterial stärks naturstenens position vilket huvudsakligen beror på produktens långa livslängd i kombination med relativt begränsad energiförbrukning i samband med produktion och transport.