Våra miljömål

För att på bästa sätt arbeta med ständiga förbättringar och minska negativa miljöpåverkan upprättas årligen av ledningen övergripande miljömål. De övergripande målen beskriver inom vilket fokusområde de detaljerade mål tas fram. De detaljerade målen arbetas med inom olika avdelningar och verksamheter på företaget.

Under 2021 beslutades att företaget under ca två år skall satsa 10 miljoner kronor i en klimat- och energifond som ska främja initiativ som minskar vår miljöpåverkan. Denna fond stöttar uppfyllandet av miljömålen och snabbar på utvecklingen mot mindre utsläpp i form av energiförbrukning. Satsningen inleddes med att projektgruppen intervjuade samtliga verksamhetsansvariga för att hitta uppslag till åtgärder. Resultatet blev över 80 initiativ av varierande omfattning, som sedan bedömdes i förhållande till möjliga effekter och vilka insatser som skulle krävas. Varje initiativ klassades i tre kategorier utefter potential. Följande initiativ bedömdes ha störst potential:

• Byte av eldningsolja mot pellets
• Bättre styrning och byte av äldre kompressorer
• Effektivare uttransport av gods
• Byte av direktverkande elvärme till luft/luftvärmepumpar
• Bättre mätmetoder för att hitta energitjuvar

Arbetet med att genomföra beslutade åtgärder har pågått under 2022 och fortsätter. Företaget ser också hur detta initiativ givit ringar på vattnet i form av verksamhetsansvariga och deras medarbetare har börjat tänka i nya banor och genomför miljömässigt positiva insatser av bara farten - genom att ta rätt beslut från början - vilket kan ge verkan utan att fonden behöver skjuta till extra medel.

De detaljerade miljömålen redovisas i våran hållbarhetsredovisning.