Långsiktighet och trygghet

Familjeägt

Familjärt och lokalt är ledord inom Benders Sverige AB. Det är ett familjeägt och ägarlett företag med huvudkontoret kvar där allting startade på för över 60 år sedan, i Edsvära i Vara kommun. Företaget verkar och lever i hög grad med sin hembygd och värdesätter nära relationer med andra företag och entreprenörer i dess geografiska närhet. Även om kärnan ligger i Edsvära är bolaget verksamt i större delen av Sverige och den familjära känslan ska kännas i atmosfären oavsett om man jobbar i fabriken i Södra Sandby eller om man jobbar på lagret i Bålsta.

Företaget är inte börsnoterat och ägs inom familjen Bender. Benders strävar efter att det ska finnas en ekonomisk långsiktighet och hållbarhet i alla beslut som fattas. Benders långa historia med stabil tillväxt och lönsamhet samt hög investeringsnivå skapar en trygghet såväl för ägarna som för de anställda, kunderna och leverantörerna. Den tredje generationen Bender är nu delägare i bolaget, en generation som vill värna om det som deras farfar/morfar en gång startade. Det finns en långsiktighet och uthållighet i såväl investeringar, ekonomiska tillgångar, organisation och anställningsförhållanden.

Återinvesterar i verksamheten

En stor del av att handla långsiktigt är för Benders att varje år återinvestera en stor del av vinsten i utveckling av företaget. Det görs bland annat genom att investera i fastigheter, tekniskt avancerade maskiner och inventarier samt förvärv av nya bolag. Under perioden 2013-2022 hade Benderskoncernen ett sammanlagt resultat före avskrivningar och efter skatt på över 2 miljarder. Under samma period investerades 1,6 miljarder i fastigheter, maskiner och inventarier. Koncernen har även förvärvat bolag för 0,3 miljarder kronor. Det betyder att Benders har återinvesterat i stort sett lika mycket som hela koncernens resultat i verksamheten under perioden.

I många fall bidrar de långsiktiga investeringarna till att främja den sociala och ekologiska hållbarheten. De beslut vi tar utvärderas med noggranna analyser för att främja en hållbar utveckling i samspel mellan kapital och naturresurser. Benders har gjort stora ekonomiska investeringar i tåg och båthamn som har lett och kommer att leda till en minskning av miljöfarliga utsläpp. Andra investeringar som gjorts för att främja miljön är installering av solceller på fabriksfasaden i Uddevalla, byte av värmesystem från olja till pellets/fjärrvärme och slutna vattensystem på fabrikerna. Genom att investera i nya tekniskt avancerade maskiner och inventarier kan vi på ett effektivt sätt producera fler produkter med bättre kvalitet, något som gynnar både anställdas hälsa, kundnöjdhet och i förlängningen även miljön. Benders har investerat stora summor i ny teknik och automation för att kunna vara ett konkurrenskraftigt alternativ till importerade varor. Ett exempel på det är investering i en ny produktionslinje för tillverkning av kantsten i granit. Ju närmre slutkund som produkterna är producerade desto kortare transportsträcka och därmed mindre påfrestning på miljön.