Vanliga frågor

Hjälp mig att välja tak!

 • Hur får jag inspiration?

  Att välja bland vårt stora sortiment är roligt och intressant, speciellt om du använder våra hjälpmedel som finns på vår hemsida.

  Dels kan du matcha olika produkter för att se hur de passar med din husfärg i vårt Inspirationsprogram. Du kan även söka bland våra bilder i vår Inspirationsflik. Den visar hur andra har valt och gjort smarta lösningar.

  I våra populära broschyrer kan du få en överblick vad vårt sortment innehåller och i lugn och ro leta dig fram till bästa lösningen för dig. Broschyrerna får du när du besöker någon av våra duktiga återförsäljare. De flesta återförsäljare har även fina utställningar där du kan se och känna på våra produkter. Använd vårt system för att söka en återförsäljare som passar dig och ditt behov.

 • Vilka egenskaper har de olika ytbehandlingarna?

  En obehandlad takpanna är tillverkad av genomfärgad betong. Färgtillsatsen består av järnoxid. Pannan har en rå betongyta och ger ett robust intryck. En obehandlad panna får ofta en naturlig kalkutfällning på ytan första året för att sedan mogna till sin naturliga färg.

  En ytbehandlad takpanna är en genomfärgad panna som ytbehandlas två gånger med Benderit och som ger dig möjlighet att välja betongtakpanna i ett stort antal kulörer. Benderit är en egenutvecklad färg och speciellt framtagen att appliceras på betongtakpannor vilket säkerställer högsta kvalite.

  Bender Candor är en högblank ytbehandling, Benderit med tillsats av klarlack, som ger många fördelar. Candor är mer slitstark och får därmed en längre estetisk livslängd. Den har en hårdare yta och är därför mer motståndskraftig mot moss- och algpåväxt. En beprövad produkt sedan 15 år med allt större efterfrågan.

  Bender Brilliant är framtidens ytbehandling producerad redan idag. Ett metallicbaserat pigment ger överlägsen beständighet jämfört med allt som tillverkats inom betongtakpannor fram tills nu. Pigmenten i färgen är platta vilket skapar ett färgspel du aldrig sett tidigare. Glansen är oöverträffad och färgen skiftar med hjälp av ljuset som träffar pannan.

  Bender Struktur har ett krossat stenmaterial inblandat i vår Benderitfärg för att skapa en knottrig yta. Ytan gör att snön ligger kvar längre på taket och tyngden fördelar sig mer jämnt på huset. En favorit i snörika områden.

 • Hur lång livslängd är det på en betongtakpanna?

  Mycket lång, normal livslängd för Benders betongtakpannor är beräknad till över 100 år.

Hjälp mig att välja mark/mur!

 • Hur får jag inspiration?

  Att välja bland vårt stora sortiment är rolig och intressant, speciellt om du använder våra hjälpmedel som finns på vår hemsida.

  Dels kan du matcha olika produkter för att se hur de passar med din husfärg i vårt Inspirationsprogram. Du kan även söka bland våra bilder i vår Inspirationsflik. Den visar hur andra har valt och gjort smarta lösningar.

  I våra populära broschyrer kan du få en överblick vad vårt sortment innehåller och i lugn och ro leta dig fram till bästa lösningen för dig. Broschyrerna får du när du besöker någon av våra duktiga återförsäljare. De flesta återförsäljare har även fina utställningar där du kan se och känna på våra produkter. Använd vårt system för att söka en återförsäljare som passar dig och ditt behov.

Hur mycket går det åt?

 • Hur mycket takpannor går det åt till mitt tak?

  Överslagsmässigt kan man säga ca 9 st Palema per m² takyta. Vid flacka taklutningar och vid andra modeller av takpannor ökar mängden något. I våra monteringsanvisningar för respektive takpanna finns exakta angivelser hur man beräknar antalet takpannor för varje fall. Man kan även använda sig av vårt takberäkningsprogram där man med några grundläggande måttangivelser får ett komplett förslag på takpannor och relevanta tillbehör.

 • Hur många snöglidkrokar går det åt?

  Använd NOMO Kalkylator för detta. Här får du hjälp med att beräkna åtgång och du får också ett förslag till läggningsmonster.

 • Hur många liter är det i en 800 kg säck?

  Materialens densitet varierar. Generellt kan man säga att en 800 kg säck dekormaterial innehåller ca 500 liter.

Hur och var köper jag?

 • Hur och var köper jag era produkter?

  All försäljning sker via återförförsäljare. Merparten av bygghandlare i Sverige jobbar med vårt sortiment. Du kan använda "Sök återförsäljare" på vår hemsida. Där ser du vilka återförsäljare som ligger närmast dig.

Hur sker leveransen?

 • Hur sker leveransen av era produkter?

  Våra vanligaste produkter t ex Palema Tegelröd och Labyrint Antik Grå lagerhålls av våra återförsäljare och levereras från eller kan hämtas på bygghandeln. Beställningsvaror från Benders egna lagerställen kommer till bygghandeln eller direkt till slutkunden på byggplatsen. Till byggplats lossas varorna på marken, men kan mot en tilläggskostnad lyftas upp på taket.

Hur sker montering?

 • Jag funderar på att byta mitt tak själv. Var kan jag få information om hur man gör?

  Du hittar kompletta monteringsanvisningar på produktsidan för respektive takpanna. Även monteringsanvisning och produktinformation för enskilda taktillbehör, t ex nock- och valmtätningsrulle, ventilationshuv eller snörasskydd finns att se där. Du kan även finna dom under 'Dokument'.

 • Hur mycket behöver takpannor fästas i underlagstaket?

  De båda yttre pannraderna runt hela taket samt pannor kring genomföringar, takfönster, skorstenar etc skall alltid fästas. Använd Benders rostfria spik, skruv eller clips. Vid väderutsatta lägen rekommenderas att använda clips även till Palema. Benders Exklusiv kan endast fästas med clips.

  Vid taklutningar över 45° och i väderutsatta lägen skall en tätare fastsättning utföras (var 5:e panna). Vid brantare taklutning än 55° skall samtliga takpannor fästas.

Ge mig tips om skötsel!

 • Hur får jag bort mossa på takpannorna?

  Normalt sett kräver betongtak inget eller lite underhåll. Lite beroende på vart man bor och hur det ser ut i omgivningen kan det växa mossa och alger på nästan allt. En norrsida är alltid mer utsatt än söder, stora träd i närheten av taket ger en större beväxning. Ett bra sätt att hålla sitt tak rent och snyggt är att använda Bender Tak och Markrent. Det är ett medel som läggs på med tryckspruta, sedan sköter regnet resten. Medlet dödar mossa och alger, behandlingen bör upprepas vart fjärde år. Läs här (PDF-dokument, 214 kB) produktbladet för Bender Tak och Markrent

Vilken garanti ger Benders?

 • Vad är det för garanti på takpannor

  Benders Sverige AB ansvarar under tio år för hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet.

  Genom att använda våra original tillbehör och montera taket efter gällande anvisningar och regler kan vi lämna dig 30 års garanti på våra produkter.

Fortfarande frågor?

Fick du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Skicka din fråga