Det naturliga valet

Guaranteed Benders Quality Since 1960

Benders

Allt sedan starten år 1960 har vår ambition varit att tillfredsställa våra kunders behov. Vårt företagande präglas av ett lokalt affärsmannaskap, som tillsammans med lyhördhet är en grund för långa och starka relationer med både kunder, leverantörer och inte minst personal. En positiv utveckling i över 55 år har bidragit till att Benders idag arbetar inom fem skilda affärsområden och är en av de marknadsledande producenterna av tak- och markprodukter i Norden. Samtidigt blir andelarna på de nya marknaderna ute i Europa större och större och de övriga sortimenten inom byggprodukter - natursten, infrastruktur, vägg och isolering - växer för varje säsong.

Affärsidé och strategi

Benders ambition är att vara ett starkt, svenskt, familjeägt företag som utvecklar, producerar och marknadsför konkurrenskraftiga produkter och tjänster av hög kvalitét för bygg- och anläggningssektorn.

Våra kundrelationer bygger på ett långsiktigt engagemang där branschkunskap, erfarenhet och personlig service värdesätts högt. Benders förenar erfarenhet och kompetens, med nyfikenhet på nya trender och utvecklas tillsammans med våra kunder. På så sätt skapar vi framtidens bästa produkter inom vårt område och bidrar till en långsiktigt hållbar miljö där människor bor, lever, arbetar och umgås.

Vinster återinvesteras i bolaget för att skapa förutsättningar för expansion och för att klara rådande konjunktursvängningar. Verksamheten präglas av ett starkt engagemang för uppgiften och en övertygelse om att våra insatser gör nytta, både för våra kunder och för vår miljö.

Vårt arbetssätt drivs av filosofin att angripa problem där de uppstår, för att på så sätt skapa varaktiga förbättringar. Vi hyser en vision om att kontinuerligt utveckla våra produkter, vår teknik och vår personal för att stärka varumärket Benders. Vi skall på så sätt vara ledande i branchen inom våra produktområden.

Ägarbild och geografi

Benders grundades 1960 av Karl-Erik Bender. Idag ägs företaget av Karl-Erik tillsammans med dottern Helen och sonen Ove, som också är bolagets verkställande direktör och koncernchef. Huvudkontoret ligger kvar i Edsvära, utanför Kvänum i Västergötland, där allt en gång startade.

I Edsvära finns också en av de tre svenska produktionsanläggningarna för takpannor. De två övriga ligger i Bålsta och Braås medan de två utländska finns i Tyskland och Grekland. Därutöver har Benders åtta fabriker för marksten och övriga betongprodukter i Sverige och Norden, medan produktionsanläggningarna för Bohusgranit naturligtvis återfinns i vårt svenska Bohuslän.

Ute i Europa finns lager, försäljningsbolag och återförsäljare på ett trettiotal platser. Geografiskt spridda produktionsenheter och lagerställen är en förutsättning för miljövänlig produktion. Korta avstånd för in- och uttransporter samt närhet till hamnar och järnvägar är viktiga faktorer.

Miljö och socialt engagemang

Benders är miljöcertifierade sedan 1999 och var först i Sverige med att certifiera en takpanneindustri.

Vi har ett genomgående miljömedvetande och väger noga våra beslut mot miljökonsekvenser innan genomförande.

Precis som Benders företagande präglas av lokalt affärsmannaskap, så präglas också det sociala ansvaret av ett lokalt engagemang i idrottsklubbar och andra föreningar och fonder.

Utöver det lokala engagemanget samarbetar Benders sedan många år med Star for Life och Barncancerfonden.

Star for Life är ett utbildningsprogram med syfte att inspirera och motivera barn och ungdomar till att fokusera på sin utbildning och sin hälsa. Star for Life är framför allt verksamt i Sydafrika men introducerar nu även sin pedagogik i svenska skolor.

Barncancerfonden bekämpar barncancer och ser till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver.

Här kan du ladda ner vår miljöcertifiering (PDF-dokument, 193 kB)

Här kan du läsa mer om vår miljöpolicy (PDF-dokument, 870 kB)

Betydelsefulla milstolpar

 • 1960: Första takpannemaskinen levereras

  Produktionen av betongtakpannor startar i Edsvära. Karl-Erik och Arne Bender syns tillsammans med Harry Ferdinandsson som representerade maskinsäljaren. Längst till höger står Lennart Johansson, som kom att arbeta i företaget i över 40 år.

 • 1962: Palema Fibber vinner sitt första lopp

  Palema Fibber gör sin första start och vinner också sin första seger. Tiden blev 1.29.2 och det var då rekord för en debutant på Axevalla. Thore Ernfridsson satt i sulkyn och rekordet höll i tre år. Palema Fibber köptes 1960 och har gett namn åt Stall och Stuteri Palema. Hon vann 10 raka segrar och tävlade mot den tidens bästa hästar i Sverige.

 • 1964: Sveriges största producent av betongtakpannor

  Benders var vid denna tiden Sveriges största enskilda producent av betongtakpannor. Här följde standardisering av takpannor vilket ledde till att många mindre tillverkare slogs ut från marknaden.

 • 1974: Knabes år

  Stall Palemas hingst Knabe vinner Åby Stora pris och blir inbjuden att delta i VM på Roosewelt Raceway i New York. En ung Ove Bender åker fraktflyg till USA, tillsammans med Knabe och skötaren Björn Martinsson. En minnesvärd händelse för hela familjen Bender tillsammans med kusken Olle Goop. Det blev ingen seger i VM men säsongen hemma avslutades med vinst i SM på Åby!   

 • 1979: Nytt kontor i Edsvära

  Det nya kontoret i Edsvära står färdigt för inflyttning. Numera utbyggt två gånger och tillsammans med andra nybyggda lokaler inhyser det fortfarande Benders huvudkontor.

 • 1981: Benders exporterar

  Första takpannan levereras till Norge som blir vårt första och viktigaste exportland.

 • 1986: Satsning i USA

  Vid den här tiden var det svårt att driva vinstgivande företag i Sverige. Finansminister Sträng ville ha upp till 87% av vinsten i skatt och det blev inte mycket över till nya investeringar.Många viktiga företag lämnade Sverige för utlandet. Benders flyttade inte, men satsade ändå på den amerikanska marknaden. Efter nästan ett decennium i Florida, såldes så det amerikanska företaget till förmån för nya satsningar i Europa och då främst Tyskland.

 • 1989: Ny fabrik i Småland

  Efter ett långt  samarbete blir Stilpannan i Braås till salu. Benders får möjlighet att göra sitt första externa företagsförvärv och därmed skapa sig en bredare marknad.

 • 1992: Alf Palema vinner Hambletonian

  Köpet 1989 av Highland Bridget, blivande mamma till Alf Palema, var otroligt betydelsefullt för familjen Benders hästägande och Stall Palema. Alf P vann både Hambletonian och World Trotting Derby och blev korad till bästa travare i USA, både som treåring och äldre. Han blev championhingst i Sverige 5 gånger och pappa till bl.a. Gidde Palema och Thorvald Palema. Sedan 2013 vilar Alf Palema i Edsvära, under en minnessten i Bohusgranit, som berättar att han var en häst utöver det vanliga.  

 • 1995: Import av lertegel

  Som ett led i att bredda sortimentet var det nu dags att också kunna erbjuda lertegeltakpannor .

 • 1998: Fabrik i Tyskland

  Efter flera år av export och lagerhållning i Tyskland står så den nya produktionsanläggningen färdig i Rostockområdet i det forna Östtyskland. De fyra till fem långtradare med takpannor som tidigare rullat dagligen mellan Sverige och Tyskland kunde nu hitta nya vägar.

 • 1999: Benders Air startar

  I takt med att försäljningen i andra länder ökade, så ökade också behovet av kontakt med kunderna.Genom att erbjuda besök i Sverige, vilket gjordes möjligt genom ett eget flygplan, så blev närheten till kunderna stor, trots långa avstånd. Under en vecka kunde flera grupper från t.ex Norge eller Finland turas om att besöka Edsvära och andra anläggningar. En grupp kunde flyga hem efter ett par dagar i Edsvära och på returresan fanns ett ny grupp på väg till Sverige.

 • 2000: Etablering i Finland

  Ännu ett led i Benders utlandssatsning, som även den byggdes upp av kundresorna med Benders Air till Sverige. Till en början såldes bara takpannor i Finland - idag är det även marksten och andra Bendersprodukter som har en växande marknad.

 • 2001: Ny fabrik i Grekland

  Efter många år av takpanneleveranser till Grekland var det dags att utöka samarbetet i Grekland. Resultatet blev en nybyggd produktionsanläggning och ett samägande med familjen Tziotzioy i Karditza. (SkLT 1 nov 2000)

 • 2001: Ny takpannefabrik i Bålsta

  Benders ville växa på Stockholmsmarknaden och letade efter lämpligt läge och passande lokaler, vilket fanns i Bålsta. Där finns idag vår största enhet och omfattar både takpanne- och markstenstillverkning.

 • 2001: Nytt i sortimentet - marksten

  Efter att ha nått en optimal gräns på takpannemarkanden i Sverige satsade Benders på att bredda sortimentet. Markstensfabriker i Hjo, Frillesås och Fjärås förvärvades.

 • 2004: Vinst i Elitloppet

  Gidde Palema, son till Alf Palema, vinner - efter en remarkabel comeback - Solvallas Internationella Elitlopp med Åke Svanstedt i sulkyn. (Solvalla)

 • 2005: Markstensfabrik står klar i Bålsta

  Satsningen på att bredda sortimentet fortsätter. Nu med utbyggnad i Bålsta och en ny markstensanläggning.

 • 2006: Nytt sortiment - Spikma

  Breddningen av sortimentet fortsätter och Benders har nu förutsättningar att bli en komplett leverantör av betongprodukter för både privat och offentlig miljö.

 • 2008: Egen produktion i Norge

  Benders förvärvar Lasken Stein i Sandefjord och har nu egen markstenstillverkning även i Norge.

 • 2010: Benders startar sin tågsatsning

  För att skapa nya distributionskanaler har Benders investerat i egna lok, vagnar och eget containersystem för järnväg. Numera går det två tåg per vecka mellan vår största anläggning i Bålsta och vårt distributionscenter i Kongsvinger. Lasten består av betongprodukter till Norge och återlasten utgörs av grus till produktionen. Därutöver används vagnarna i huvudsak för transporter mellan anläggningarna i Åstorp och Uddevalla.

 • 2010: Ny fabrik i Floda

  Benders förvärvar Floda Cementgjuteri och breddar därmed sortimentet ytterligare, genom produkter för infrastruktur.

 • 2011: Ny fabrik i Uddevalla

  Satsningen på att bli en komplett leverantör av betongprodukter fortsätter i och med förvärvet av Uddevalla Cementgjuteri. Nu finns även lättklinkerblock i sortimentet.

 • 2012: Ny fabrik och logistikcenter i Åstorp

  Benders positioner stärks i södra Sverige och i Öresundsregionen, genom det nyöppnade logistikcentret och den nya fabriken för infrastrukturprodukter, i Åstorp öster om Helsingborg. Läget är utmärkt med järnvägsspår in på området och nu möjliggörs samtransporter på många olika sätt.

 • 2012: Benders förvärvar Bohusgranit

  Ännu ett viktigt förvärv till koncernen. Bohusgranit, ett välrenommerat varumärke och kanske den bästa graniten i världen finns nu hos Benders och det är med stolthet vi länkar granitprodukterna till vårt övriga sortiment av högkvalitativa produkter.  

 • 2013: Benders storsatsar i Uddevalla

  Förvärvet av Bohusgranit ledde till ytterligare ett förvärv i Bohuslän. I samband med att Benders sökte lokaler, för att ytterligare effektivisera granitproduktionen, dök Volvos Uddevallafabrik upp på arenan. Efter långa förhandlingar stod Benders som den slutgiltiga köparen och idag utgör lokalerna - med sitt strategiska läge bredvid motorväg, järnväg och hamn - ett spännande tillskott till koncernen

 • 2014: Benders Isolering AB startar

  Genom förvärvet av maskiner och lokaler har Benders startat det nya företaget Benders Isolering AB. Benders använder idag cellplast till bland annat tillverkningen av sockelelement och den större delen av cellplastproduktionen i Vara kommer att användas för eget behov.

 • 2014: Benders startar restaurang Kärranäs i Uddevalla

  Under hösten startade Benders restaurangverksamheten Kärranäs i samarbete med Uddevallasonen Fredric Andersson, känd tv-kock från både TV4 och SVT. Kärranäs är belägen i Benders fabrik i Uddevalla och har plats för 400 matgäster och kapacitet att laga mat till 2 000. Här serveras fantastiska luncher och middagar, men har även catering, delikatessbutik, konferens och festarrangemang. 

 • 2015: Benders förvärvar Skanska Stomsystem

  Efter sommaren blev Skanska Stomsystem AB, tidigare ägd av Skanska Sverige AB, en del av Benderskoncernen. Företaget tillverkar och monterar prefabricerade byggnadsstommar som används för byggnation av bostäder, kommersiella byggnader, parkeringshus och hallar. Förvärvet är ett led i Benders ambition att bli en helhetsleverantör av produkter och tjänster för bygg- och anläggningssektorn.

 • 2016: Benders är huvudsponsor för Elitloppshelgen på Solvalla

  De tidigare elitloppsvinnarna Gidde Palema och Torvald Palema leder defileringen till Elitloppet Benders 2016, under stort jubel. Som titelsponsor möjliggör Benders också ett direktflyg för hästar från USA. Både Åke Svanstedt och Jimmy Takter har hästar med på flyget och båda tränarna når stora framgångar under Sverigebesöket. Vinner Elitloppet gör Örjan Kihlström med Nuncio.

 • 2016: Benders förvärvar WMB

  Benders förvärvar Walldén Markbetong AB i Skärplinge, som tillverkar och säljer marksten, murar, L-stöd och sjöledningsvikter. Köpet kommer på sikt att bidra till att stärka Benders distributionskanaler för landets norra delar.

Historia

Året är 1934. Den svarta tisdagen på New York-börsen den 29 oktober 1929  hade satt djupa spår i den ekonomiska utvecklingen över hela världen. Sverige är minsann inget undantag, med kvardröjande efterverkningar från vår egen Kreugerkrasch. Lågkonjunktur säger vi nu, depression sa man då. Arbetslösheten var hög, fattigdomen var fortfarande utbredd och födelsetalen var lägre än någonsin. I lilla Edsvära föds ändå detta onådens år Karl-Erik Bender.

Läs mer

Våra verksamheter

Benderskoncernen arbetar idag med sex skilda affärsområden: Byggprodukter, Byggsystem, byggprodukter i glas och metall, fastighetsförvaltning, hästverksamhet och restaurangverksamhet.

Byggprodukter

Produkter i Betong, tegel och natursten som är indelade i åtta olika sortiment - Tak, Mark, Natursten, Infrastruktur, Grund, Murblock, Byggkomponenter samt Trappor och Balkonger.

Byggsystem

Helhetslösningar för prefabricerade stomsystem där vi ansvarar för projektering, projektledning, tillverkning och montage.

Glas och Metall

Benders delägda KPAB erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggprodukter i glas och metall.

Fastighetsförvaltning

Förvaltning av våra produktionsanläggningar, logistikanläggningar samt övriga fastigheter bestående av ca 250 000 m² byggnadsyta.

Stall och Stuteri Palema

Har anor sedan 60-talet och är ett av Sveriges vinstrikaste stall. Hästar som Alf Palema och Gidde Palema är välkända i travbranschen.

Restaurang Kärranäs

Tillsammans med kocken Fredric Andersson driver Benders matkonceptet Kärranäs som b.la. erbjuder lunchservering, catering och delikatessbutik i Uddevalla.

Benders i siffror

2 100 000 000

ca 2,1 miljarder SEK omsätts varje år

950

ca 950 personer är anställda i Benders

12 000

En dagsproduktion av marksten täcker ca två fotbollsplaner eller 12 000 kvadratmeter

350

meter långt tågset transporterar Benders produkter mellan våra produktionsenheter

250

Dagsproduktionen av takpannor räcker till ca 250 normalstora villatak

8 000

Antal produkter du kan välja mellan i Benders sortiment

Transport och logistik

Braås Åkeri har kört för Benders i många år. Där finns den erfarenhet och utrustning som krävs för säkra leveranser.

Benders egen satsning på järnvägstransporter med containersystem har belönats med Schenkers Logistikpris, branschens mest prestigefyllda pris.

Läs mer om transportplanering, lagerhållning, kranbilar och tåg i vår företagspresentation.