Fler enheter miljöcertifieras

2015-01-26

Efterfrågan på miljömärkta produkter är större än någonsin och byggbranschen är inget undantag. – Våra kunder efterfrågar i större utsträckning miljö-bedömda produkter och vi vill hjälpa dem att hitta rätt, säger Åsa Danielsson, miljö- och tillståndschef på Benders.

Benders Sverige har idag fem enheter som är miljöcertifierade – Bålsta, Hjo, Edsvära, Frillesås och Braås. Men ambitionen är att certifiera fler enheter.

– Vår plan är att gå vidare med Bohusgranit Ekonomisk förening och Benders Isolering AB, berättar Åsa Danielsson.

Benders produkter är registrerade och bedömda av Sunda Hus, Basta och delvis av Byggvarubedömningen. Uppdatering och bedömning av befintliga och nya byggvarudeklarationer kommer att vara ett prioriterat arbete under 2015.

Miljömål under 2015

Ett stort pågående miljöarbete – som även är ett av miljömålen för 2015 – är att skapa effektivare interntransporter med mindre utsläpp.
Konkret innebär det att i ännu större utsträckning transportera med tåg istället för med lastbil, eller på annat sätt effektivisera lastbilstransporterna.

– Detta har varit ett mycket lyckosamt arbete under ett antal år, där Benders även mottagit DB Schenkers Logistikpris 2010, berättar Åsa Danielsson vidare.

Ett annat miljömål för kommande år är att reducera kostnaderna för avfallshantering och minska elförbrukningen inom Benders.

– Just nu har vi inlett arbetet med att genomlysa verksamheten för att se var vi förbrukar mest energi i onödan. Sedan måste vi ge de platsansvariga verktyg för att kunna få ned dessa förbrukningar. Till exempel kan man ganska enkelt spara mycket energi på belysningen genom att byta alla lampor till LED-varianter, berättar Ingemar Arvidsson som är elsamordnare på Benders.

För att kunna mäta förändringsarbetet kan respektive platschef gå in på en webbsida där de kan se sin aktuella förbrukning redovisat per dag, vecka, månad och år.

Miljömålen är framtagna och beslutade utifrån de miljöaspekter där Benders har mest tydlig påverkan.

– Vi jobbar ständigt för att vårt avtryck på miljön ska bli så litet som möjligt, avslutar Åsa Danielsson.

Ett alltid stort pågående miljöarbete är att skapa effektivare transporter med mindre utsläpp, vilket vi på Benders länge varit duktiga på, men fortsätter att utveckla!