Landshövdingen Lars Bäckström på besök i Uddevalla

2014-02-03

Onsdagen den 22 januari var Västra Götalands landshövding Lars Bäckström på besök i Benders nya anläggning i Uddevalla. Med på mötet var även Clas-Åke Sörkvist, kommunalråd i Tanums kommun och ordförande i Fyrbodals Kommunalförbund samt Uddevallas kommunalråd Henrik Sundström.

Bakgrunden till mötet var en personlig inbjudan från Ove Bender, VD Benders Sverige AB, för att orientera Länsstyrelsen och kommuner i regionen om bakgrunden till etableringen i Uddevalla samt att diskutera försörjningen av råvara till en framtida förädlingsanläggning för bohusgranit. Mötesdeltagarna informerades om den komplicerade, tidskrävande och kostsamma process som det innebär för ett företag att erhålla ett täkttillstånd för att bryta granit. Bohusgranit/Benders är i dagsläget igång med två ansökningar i Bohuslän för att bryta granit, en tillståndsprocess som fram till nu tagit drygt tre år, och där ett slutgiltigt beslut ännu inte fattats.

Landshövdingen visade förståelse och stort intresse för Benders synpunkter och krav på effektivisering av hela tillståndskedjan, och lovade att ta med sig Benders synpunkter i fortsatta diskussioner inom Länsstyrelsens tillståndsenheter. En tid är även avtalad om ett uppföljningsmöte i frågan under maj månad.