Solenergi - en kraft som värmer

2017-12-19

Utvecklingen av så effektiva solceller som möjligt rullar vidare – nu ger sig Benders in i leken på allvar.

– Elbilar och en eventuell minskning av kärnkraften kommer att ge ett ökat behov av energikällor i framtiden, säger David Gidstedt, produktansvarig för sortiment Tak på Benders. Många företag finns i branschen och SolTech Energy, som utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter, har i ett samarbete med Benders utvecklat en solcell som är helt integrerbar i ett tak med Carismapannor.

– Det finns olika modeller av solceller, berättar David, men just den integrerade är en väldigt snygg variant, vilket jag tror är viktigt för kunden. Tänker man sen på hur otroligt mycket energi som finns i solljuset så borde det vara en självklarhet att ha någon form av solceller i anslutning till sitt hus. Lägger man denna typen på ett tak, rakt i söder på en normal villa, så kan man ganska lätt producera upp till 6000 kwH på ett år. Installationskostnaden är dessutom en relativt liten del av ett helt husbygge.

Benders jobbar också på att ta fram en lika tilltalande modell för takpannor av Palemamodell. – Det är en spännande utveckling vad gäller både modeller och verkningsgrad och det återstår att se vem som lyckas bäst och först, avslutar David Gidstedt.