Mannen bakom markprodukterna

Under 50-års tid har Per Englund, i sin roll som design- och produktutvecklare, varit en idéspruta på Benders. På senaste produktmötet presenterade han inte mindre än sex nya produktförslag. Möt mannen bakom merparten av Benders markstenar, plattor och murstenar.

År 1960 köpte Per Englunds far fastigheten i Övertorp med tillhörande sandtäkt, vilket idag är en av Benders markstensfabriker placerad strax utanför Hjo, i Västra Götaland. Efter avslutad utbildning på tekniskt gymnasium i Göteborg började Per tillsammans med sina bröder att jobba i familjeföretaget, som de senare tog över efter sin far.

Redan år 1966 började familjen Englund att rikta in sin verksamhet på betongtillverkning och fann en marknad för just marksten, plattor och murar vilket visade sig vara lyckosamt.

- Det fanns dagar när lagergården var överbelamrad med markprodukter, då vi undrade hur allt skulle bli sålt, men tre veckor senare kunde gården vara tom, berättar Per.

Den höga efterfrågan var mycket tack vare deras förmåga att utveckla kvalitativa produkter i kombination med den byggbomb som startade under 70-talet. Under åren kom brödaskaran att etablera ett gediget nätverk av återförsäljare över stora delar av mellersta och södra Sverige, och flera av de finns kvar som kunder till Benders än idag.

Benders tar mark

År 2001 köptes Per Englunds familjeföretag upp av ett något större familjeföretag, Benders. Även om Benders vuxit till en av de större aktörerna på marknaden under åren så står fabriken utanför Hjo kvar. Mycket tack vare Per, som i sin roll som design- och produktutvecklare, alltid haft en godhjärtad baktanke och tagit fram produkter passande att tillverka i fabriken i Hjo. Samtidigt lyfter han fördelarna med att starta tillverkningen av en ny produkt i en mindre fabrik.

- Det är lättare att testa nya produkter i mindre skala samtidigt som jag under den viktiga uppstartstiden kan vara med och kvalitetssäkra produkten, innan tillverkningen flyttas vidare till någon av de större anläggningarna.

”Även om mycket av mina idéer åker i papperskorgen och att nya produktförslag har förkastats många gånger är det ibland till och med en fördel att få nej.”

Mannen med idéerna

Under 50-års tid har den bad- och båtglade finsmakaren och livsnjutaren Per Englund, i sin roll som design- och produktutvecklare, varit en idéspruta på Benders. Han slappnar aldrig av, och på det senaste produktmötet presenterade han inte mindre än sex nya produktförslag.

- Även om mycket av mina idéer åker i papperskorgen och att nya produktförslag har förkastats många gånger är det ibland till och med en fördel att få nej. Det är så de bästa produkterna kommer fram, berättar Per.

Det går inte att ta miste på att Per brinner för det han gör, och det går heller inte att låta bli att själv bli inspirerad av mannen bakom stenarna. Han bubblar av energi och entusiasm, där han sitter vid konferensbordet, som nyligen flyttade in på hans kontor. Dessutom utstrålar hela han design ända ut i fingerspetsarna med sin medvetna klädsel och sina rosalila glasögon, som han är extra mån om att ta på sig när kameran kommer fram.

”Ibland vaknar jag till och med mitt i natten och skissar”

Inspiration finns överallt

Per, som utöver sin roll som design- och produktutvecklare, även varit formbeställare och teknisk kundsupport för Benders markprodukter genom åren, hittar inspiration till nya produkter lite varstans. Han har bland annat ett stort reseintresse och mycket av sin inspiration har han fångat upp under sina utlandssemestrar. Han åker gärna på mässor och gillar att bevaka vad som händer i branschen. Dessutom inspireras han även av låsfunktioner, där han hittar många nya smarta lösningar.

- Ibland vaknar jag till och med mitt i natten och skissar, berättar Per.

Även om Per tillhör den generation som vuxit upp innan Internets framfart finner han även där mycket av sin inspiration.

- Tid och rum glöms lätt av och det är inget konstigt om jag blir sittandes i flera timmar och bara surfar runt, som Per själv uttrycker det.

Direkt från ritbordet

När en idé har tagit fäste är den efterföljande processen mer eller mindre densamma oavsett om det är en marksten, en platta eller en mur som ska tas fram. Det är tidsåtgången som skiljer produkterna åt, men arbetet startar alltid med att produkten ritas fram på papper, av Per själv. Ritningen skickas sedan till ett företag i Tyskland, som Per samarbetat med i över 30 år, långt innan Benders kom in i bilden. Tillbaka får han en 3D-ritning av produkten samtidigt som det tyska företaget också bistår med expertiskunskap och ser till att Pers idé inte är ett plagiat av någon annan aktör på marknaden.

- Alla markstenar, plattor och murstenar är idag snarlika. Det är detaljerna som skiljer dem åt, förklarar Per.

När 3D-ritningen levererats börjar ett gediget arbete med att få till den slutliga produkten. Ritningen kan ändras uppemot ett 20-tal gånger innan Per känner sig helt nöjd. Det är en tidskrävande process och det är stundtals svårt att ändra och förbättra en produkt bara utifrån en ritning. Det händer att den nya produkten printas ut i en 3D-modell, men för det mesta är det endast 3D-ritningen som ligger till grund för produktutvecklingen.

”Hur kunde jag komma på en sådan bra produkt?”

Att ta fram en storsäljare

Innan Per presenterar sin nya produkt har han kommit långt i processen. Produkten är framtagen i 3D-ritning, vars form är redo att beställas. Han har också många gånger begärt offert på formtillverkningen, då han vet att det vanligtvis efterfrågas, även om han själv inte vill att priset ska vara det avgörande.

Formen beställs först när produkten är godkänd av Benders egna produktråd. Även formen kan i sin tur behövas justeras innan den nya produkten är klar och redo att börja provtillverkas för att slutligen ta plats i Benders redan stora sortimentutbud.

Att Per genom åren har tillverkat flera storsäljare för Benders finns det inga tvivel om, och på frågan ”Vilken produkt är du mest nöjd med?” kommer svaret direkt.

- Det är alltid den senaste. Då är känslan, hur kunde jag komma på en sådan bra produkt?

Även om Per knappt hinner avsluta ett produktmöte innan han är igång med fler nya produktidéer är det senaste produkttillskottet Årets murnyhet - Bender Luxor. En ny typ av mursten med slät yta och ett nyskapande och spännande formspråk som skapar stora möjligheter för den kreative.

En framtida pensionär

Per har under många år försökt att gå i pension. Men förutom att Benders har svårt att släppa sin fenomenala produktutvecklare så har han också själv svårt att sluta spruta idéer.

- Jag kommer aldrig att sluta fundera. Men nu ser jag fram emot att ha en ledig agenda, berättar Per.

Det återstår helt enkelt att se om även Benders nästa produktnyhet inom marksortimentet signeras Per Englund, eller om han lyckats lägga skissblocket och pennan på hyllan.