Klassiskt och kreativt

2019-03-26

Från Benders kommer en ständig ström av nya mur- och markstensprodukter. Vi ber produktchef Niklas Jonsson berätta om ett par av säsongens nyheter!

Först ut är Luxormuren, en skapelse signerad Benders egen ”murguru” Per Englund i Hjo. Den bjuder på ett nyskapande formspråk där de avlånga, släta stenarna nästan ser ut att sväva – de vilar nämligen på inbyggda distanser. Systemet består av murstenar, halvstenar och toppstenar och skapar stora möjligheter för den kreative. Luxor passar lika bra hemma i trädgården som i parkmiljöer och de lätta stenarna gör muren enkel att montera även för hemmafixaren.

– Luxorsystemets flexibilitet är perfekt för den som vill bygga ett insyns- och väderskyddat trädgårdsrum. Extra livfullt blir det om du varierar murens höjd – och bara genom att vrida stenarna kan du montera inbyggda sittbänkar längs murens sidor. Det går till och med att förankra ett komplett utekök i muren, berättar Niklas och föreslår matchning med Benders skifferpräglade marksten Brighton – men tillägger att det fungerar lika bra med en slät eller antikbehandlad yta.

Den likaledes nya plattan Katedral är svaret på önskemål om en mönsterpräglad platta av lite stramare, mer stiliserad typ.

”Kapa hörnen på Katedralplattorna och lägg smågatsten i bohusgranit i mellanrummen”

– Vi utgick från ett klassiskt biskopsmössemönster, som passar bra som inramning när man lägger marksten på diagonalen. Här är mönstret utformat så att om du kapar i alla de inpräglade spåren får du ut fyra ”mössor” som passar perfekt ihop med våra kvartsplattor på 175x175 mm, berättar Niklas och delar med sig av ett favorittips:

– Ett effektivt trick är att kapa hörnen på Katedralplattorna och lägga smågatsten i bohusgranit i mellanrummen – det skapar en spännande yta och livfull med små och enkla medel. Men jag tycker nog att plattan står sig bra precis som den är på en uteplats, en garageuppfart eller i ett uterum – gärna som komplement till släta plattor eller marksten.

Niklas råder till sist alla hugade att skissa först och bygga sedan:

– Tänker du till lite kan du skapa helt unika lösningar utan att behöva kapa en enda sten!

”Skissa först och bygg sedan”

Mer tips inför säsongen bjuder Niklas och hans kollegor på i broschyren Trädgårdsmiljöer som finns att ladda ner på www.benders.se

Bild: Bygg trädgårdsrum med utekök och blom- och kryddplantor tillsammans med murstenen Bender Luxor. Här i komination med flera andra produkter i vårt sortiment, markstenen Bender Ocala antik, plattan Bender Katedral och murstenen Bender Labyrint antik Maxi.