Benders betongmarksten vinnare för Kinnarps

2018-11-08

Ett av Kinnarps egenutvecklat logistikkoncept med specialgjorda containrar och trailrar har genom åren visat sig vara en distributionsmässig fullträff. Men containrarna och den tunga lastbilstrafiken runt huvudfabriken i Västergötland har ställt företagets tekniska förvaltning inför en utmaning där förbandsstenar i betong i stället för asfalt skulle visa sig vara den hållfasta lösningen.

Kinnarps, med huvudkontor i hjärtat av Västergötland, har sedan 1942 försett svenska kontor och offentliga byggnader med högkvalitativa möbler och annan funktionell inredning och idag är man Europas ledande leverantör av inredningslösningar för kontor. Med försäljning i 40 länder, och med tillverkning på sex orter i Sverige och en i Tyskland, ställer det höga krav på en effektiv och hållbar logistik. Detta har det egenutvecklade systemet med specialutformade containrar och trailrar bidragit med. Utformningen möjliggör stor flexibilitet då containrar kan ställas av i små hubbar längs med vägarna i säljområdena.

Tunga containrar ställer höga krav på underlagsytan

I väntan på att bli lastade på trailer för vidare leverans står containrarna på speciella uppställningsytor på fabriksområdet. Ytor som tidigare varit asfaltsbelagda. Men containrarna som står på fyra smala ben lämnar sina avtryck i asfalten. Marcus Rödström, chef för företagets Tekniska Förvaltning, förklarar.

– Asfalten har helt enkelt visat sig bli för mjuk när det är varmt ute. Våra containrar är tunga men står på en liten kontaktyta vilket ställer höga krav på underlaget. När containrarna lastas fulla väger de uppemot 5-7 ton och då går stödbenen helt enkelt rakt igenom asfalten och lämnar fula spår efter sig, säger Marcus.

När det var dags att anlägga om ytan fanns det således ett behov av att snegla åt alternativa och mer hållbara lösningar. Marcus Rödström fortsätter.

– Marksten i betong kom tidigt upp i diskussionen och vi kontaktade Benders för att se vilka lösningar de hade att erbjuda. För tre år sedan anlade vi därför en 2300 m2 stor testyta med en sten som var framtagen för att klara hög tryckbelastning och vridande moment bra, berättar Rödström.

Testresultat över förväntan

Testet skulle falla väl ut och resultatet var över förväntan.

– Vi valde den yta med mest belastning på området med både hantering av containrar och trailrar som lastar av och på dem. Så när vi under provperioden varje vår efter tjällossningen granskade ytan så kunde vi konstatera att den såg bra ut utan fula containeravtryck som gjorde ytan ojämn, något vi kunde se när ytan var asfaltsbelagd, konstaterar Marcus Rödström.

Stenen som Kinnarps valde heter Delta 100 mm och är en förbandssten vars unika konstruktion låser stenarna i varandra och som därför lämpar sig extra bra till hårt belastade ytor som lagergårdar eller hamnområden. Så när det var dags att förse en 7600 m2 stor skåpshanterings- och parkeringsyta så var valet givet. Marcus förklarar.

– Utifrån våra tester och erfarenheter så finns egentligen inget alternativ till betongstenen. Markstenen skapar en stark men följsam yta som tål de stora påfrestningar som vår verksamhet ställer krav på. Så på det större området fick det såklart också bli Delta.

Snabb läggning av van läggare

Läggningen av marksten på den 7600 m2 är strax klar och arbetet utförs av Arnells Mark & Sten med ägaren Petter Arnell i spetsen, en stenläggare med många års erfarenhet av branschen. Han har en stenläggningsmaskin till sin hjälp och gillar att arbeta med Benders produkter.

– Det märks att Deltastenen är anpassad för maskinläggning. Den är enkel att hantera vilket gör att jag som läggare kan jobba på i högt tempo utan sinkande småavbrott. Vi räknar med att lägga ytan på ungefär en vecka om vädrets makter är med oss, uppskattar Petter och fortsätter.

– Det som gör det här jobbet lite speciellt är att verksamheten är i gång under tiden som jag lägger vilket gör att vi ständigt får dirigera om trafiken beroende på vart vi hunnit lägga sten. Det hade ju inte varit möjligt att använda en nyanlagd asfaltsyta direkt, något som är möjligt för marksten så länge den är bra fogad, konstaterar Arnell.

Betongmarkstenen- en vinnare

Så för Kinnarps och Marcus Rödström visade sig betongmarkstenen Delta vara en fullträff. Utfallet av provytan som lades för tre år sen gjorde valet enkelt. Marcus tycker vidare att hela projektet varit ett bra exempel på lyckat teamwork.

– Ett bra samarbete har varit a och o för att kunna ha en plan för projektet. Tillsammans med Benders och läggaren pratade vi tidigt ihop oss så att allt var synkat när vi väl kom till arbetsstart. Det gäller ju att få alla delar att falla på plats både rent praktiskt i och kring fabriken men också rent logistiskt för att kunna få verksamheten att flyta på som vanligt, något som vi tillsammans rodde i land, avslutar Marcus Rödström.