Benders förvärvar Bohusläns Kooperativa Stenindustri

2012-07-05

Benders Sverige AB förvärvar Bohusläns Kooperativa Stenindustri och dess försäljningsbolag Bohusgranit AB och blir därmed ett av Sveriges största företag inom betong och granit.

Det finns en långsiktig tanke med förvärvet. Vi ser stora strukturfördelar framför oss, samtidigt som vi även kan tillföra vårt kunnande inom bland annat produktion. Vår målsättning är att utveckla verksamheten i Bohuslän och på sikt kunna återskapa konkurrenskraften som tidigare fanns hos svensk granitindustri, säger Ove Bender, ägare och VD för Benders.

Vi ser mycket positivt på affären. Det innebär att stenindustrin i Bohuslän inte bara lever vidare, utan även utvecklas med fler arbetstillfällen som följd. Ambitionen är hög och målet är att ta ett fastare grepp på den nordiska marknaden. Vi tror på och värnar om det lokala och nära, där stenen både bryts och förädlas på plats i Sverige. Kvalitén på graniten från Bohuslän är mycket hög, så vi ser stora möjligheter att utveckla verksamheten, säger Anders Olausson, VD för Kooperativet.

Bohusläns Kooperativa Stenindustri, som även äger försäljningsbolaget Bohusgranit AB, bildades redan 1926. Trots vår ålder är vi ”ett ungt företag till sinnet” som passar väl ihop med Benders, fortsätter Kooperativets ordförande João Escudeiro.

Bohusgranit är väl känt i hela Europa och stor potential finns att återskapa den export som en gång funnits. Tillverkning inom landet och export är ju viktigt ur samhällsekonomiskt perspektiv. Här finns en produkt som idag importeras till 70% till Sverige trots att råvaran finns här och dessutom är av bättre kvalite berättar Eric Waxin, VD på Bohus Granit AB. Med Benders organisation finns alla möjligheter att återskapa något av den storhet som funnits inom stenindustrin i Bohuslän.

Att våra kulturer stämmer är givetvis en viktig del i tankarna bakom förvärvet, menar Ove Bender. Vi tror på långsiktighet med återinvesteringar av våra vinster. Vi tror också på det personliga engagemanget och det lokala affärsmannaskapet. Inte minst så övertygas vi dagligen av kraften hos den enskilda människan. Att var och en kan göra skillnad. Vi ser med andra ord mycket stora möjligheter med förvärvet. Det är en viktig del i vår offensiva strategi att bli en betydande aktör även inom granitindustrin i Norden, avslutar Ove Bender.

Benders Sverige AB har sedan starten haft en mycket stark utveckling inom sina kärnområden mark och tak. Idag omsätter företaget över 1 miljard SEK och har ca. 400 anställda. Huvudkontoret är beläget i Edsvära, nära Kvänum, där företaget också grundades 1960. Benders har ett flertal produktionsenheter i Europa. I Sverige finns de i Braås, Bålsta, Edsvära, Fjärås, Floda, Frillesås, Götene, Hjo, Uddevalla, Åstorp och Kvänum. Därutöver i Sandefjord i Norge, Kritzkow i Tyskland och Karditza i Grekland. Benders är ett privatägt familjeföretag där ägarna är styrelseordförande Karl Erik Bender, VD Ove Bender samt Helen Bender.

Bohusläns Kooperativa Stenindustri grundades alltså 1926 och produkterna säljs via försäljningsbolaget Bohusgranit AB. Äkta bohusgranit finns bara på ett, några få mil långt stråk. Från Gullmarsfjorden i söder till Strömstad i norr. Företaget
bryter och formar äkta bohusgranit, till både hem och offentliga miljöer, på fyra platser. Det är i Ävja, Näsinge, Rabbalshede och Skärholmen. Som komplement erbjuds också andra stensorter för både inom- och utomhusbruk.

För mer information kontakta gärna:

Ove Bender, VD Benders Sverige AB 0701-68 70 03 
Anders Olausson, VD Bohus Kooperativa Stenindustri 0707-95 56 65
João Escudeiro, Ordförande Bohus Kooperativa Stenindustri 0523-45 99 25
Eric Waxin, VD Bohusgranit AB 08-562 564 60