Benders nominerad till DB Schenkers logistikpris

2010-03-23

Förra året knep Alfa Laval DB Schenkers logistikpris i konkurrens med Clas Ohlson och Envac. I år står striden mellan Benders tågbaserade logistiklösning och Tomoku Hus vars effektiva transporter gör det möjligt för dem att konkurrera i Japan samt tretti.se som lyckats etablera distanshandel med vitvaror med dag 1-leverans i Stockholm. Vinnaren avslöjas på Logistik & Transport i Göteborg den 4 maj.

Benders är en av Sveriges största producent av takpannor, marksten och kantsten. Man har satsat på en transportlösning där både fabrik och utleveranslager är spårbundna så att endast den sista transportsträckan ut till kund behöver trafikeras med bil. Benders har investerat i egna tågvagnar samt ett containersystem. I samma container transporteras de egna produkterna till Norge . Där hämtas grusmaterial tillbaka till produktionsanläggningen i Bålsta.

Motivering

Benders har skapat ett järnvägsbaserat logistikupplägg som till fullo utnyttjar järnvägens fördelar. Tyngre gods över långa distanser i kombination med industrispår och specialvagnar möjliggör ett effektivt godsflöde. De stora satsningar, i form av investeringar man gjort, ligger i tiden samt tyder på en stor tillförsikt inför systemets fördelar.

Tomoku Hus

Tomoku Hus är en av Sveriges största tillverkare av prefabricerade trähuskomponenter. Merparten av det som tillverkas exporteras till Japan. Effektiva transportlösningar gör att man kan konkurrera på en så pass avlägsen marknad.

Tomoku Hus samarbetar med Bergqvists Såg AB, Ejendals och Clas Ohlson AB i Insjön där den gamla bangården förvandlats till en modern kombiterminal. Ett godståg om dagen går till Göteborgs hamn lastat med sågat virke och trähus i containers med destination Japan. På återvägen lastar man nya containers med skyddskläder till Ejendals, och många av produkterna i Clas Ohlsons sortiment till lagret i Insjön.

Tomoku Hus motivering: Tomoku Hus har ett unikt logistikupplägg, där man levererar hus i byggsats. Logistiken bygger på att man levererar husbyggsatserna i standardcontainers, vilket underlättar och effektiviserar transport och hantering. Detta har möjliggjort att man kan sälja hus till mycket avlägsna marknader.

Detta fall visar tydligt hur bra och innovativ logistik kan vara en ordervinnare och en bärare av en affärsidé.

tretti.se

tretti.se säljer vitvaror och hushållsapparater, huvudsakligen via Internet. Genom att sälja produkterna via en webbshop slipper man bland annat lokalhyror och kostnader för personal och kan erbjuda lägre priser till kund.

Samtliga order utgår från ett centrallager i Stockholm där kan en kund få sina nya vitvaror hemlevererade samma kväll, i Göteborg och Malmö, kvällen efter att beställningen gjorts.

Trots ökade volymer och bredare sortiment har bolaget lyckats att effektivisera logistiken. En väl fungerande logistisk apparat tillsammans med effektivt lagerarbete är viktiga orsaker till framgången.

tretti.se motivering: tretti.se har skapat logistiklösningar som tillvaratar kunders önskemål om tilläggstjänster. När många andra e-handelsföretag går andra vägen och öppnar hämtställen för att exkludera sista distributionsledet, så inför tretti.se tjänster som efterfrågas av många konsumenter. Leverans samma dag eller dagen efter, inbärning, installation och bortforsling av gammal utrustning är extratjänster som är naturliga i ett konsumentorienterat logistiktänkande men som ännu inte fått fäste bland andra leverantörer av konsumentvaror.

Fakta

DB Schenkers Logistikpris är branschens mest prestigefyllda och delas nu ut för 28:e gången. Vem som helst kan nomineras - det finns inget krav på att det ska vara en kund till DB Schenker. Innovationen/initiativet ska ha koppling till Sverige, lösningen ska ligga nära i tiden och fungerar i praktiken.

DB Schenkers vetenskapsråd utser de tre som nomineras till priset och även den slutliga vinnaren.

Tidigare vinnare

1982: Sandvik
1983: Rolf Nilsson Skor
1984: Luna
1985: SKF Transport and Distribution
1986: Dag Ericsson, Chalmers
1987: Flygt
1988: Electrolux
1989: Stora
1990: Atlas Copco
1991: Linköpings Tekniska Högskola
1993: Volvo Transport
1994: Whirlpool Sweden
1995: Ericsson Radio Systems
1996: Tetra Laval
1998: Telia
1999: Atlas Copco
2000: Stora Transport and Distribution
2001: Tullverket
2002: IKEA
2003: Transportdelegationen
2004: Göteborgs Hamn
2005: Svenska Retursystem
2006: ICA
2007: Metro, Scania och Stena Recycling
2008: Göteborgs hamn
2009: Alfa Laval

källa: www.schenker.se