Beskrivningar - Yta, Färg och Stil

Bohusgranit står sig i generationer framöver och blir bara vackrare för varje år som går. I vårt sortiment hittar du sex skilda ytbearbetningar och fem olika stilbenämningar som gör det möjligt att uppnå precis den känsla du eftersträvar - från rustikt naturnära till hypermodern elegans, såväl utomhus som inomhus.

Granit är helt och hållet en naturprodukt. Den bryts, kilas eller sågas till rätt storlek och bearbetas till rätt yta och stil för att anpassas till din miljö. På Benders talar vi både om ytbearbetningar och stilbenämningar. Våra produkter genomgår en eller flera ytbearbetningar varefter våra stilbenämningar finns till, för att hjälpa dig hitta rätt produkt till rätt miljö.

Ytbearbetningar

Råkilad granit

Råkilad granit har den naturligt varierade och knöliga ytstruktur som uppkommer när stenblocken kilas isär. Det ger ett rustikt intryck som passar bra i miljöer där man vill uppnå en naturnära känsla. Råkilad granit används t ex som avgränsare eller till trappor, murar och stolpar i park-, torg och trädgårdsmiljöer.

Tumlad granit

Tumlad granit får en yta som efterliknar naturlig ålderspatina och används ofta för bland annat gatsten.

Flammad granit

Flammad granit är sågad, vilket gör det möjligt att hålla snävare måttoleranser. Efter sågningen hettas ytan upp kraftigt så att stenkristallerna spjälkas till en småvågig, sträv och elegant yta. Flammad granit ger ett bra halkskydd och passar bra för exempelvis trappor, hällar och bänkar både inomhus och utomhus - och inte minst i offentliga miljöer.

Krysshamrad granit

Krysshamrad granit har bearbetats med tryckluftshammare för att uppnå en knottrig ytstruktur med finess och bra halkskydd, som lämpar sig för kantsten, trappor och hällar.

Polerad granit

Polerad granit får en helt slät och blank yta som är extremt tålig och inte kräver något som helst underhåll. Den används ofta till fasader, golv eller bänkskivor när ett exklusivt intryck eftersträvas.

Finslipad granit

Finslipad granit har samma fina egenskaper som en polerad yta med skillnaden att den inte är bearbetad lika mycket som den polerade graniten och därmed har en mattare yta. Den finslipade graniten används framförallt till inomhusbruk, men också på t ex fasader.

Färger

Bender Bohusgranit finns i två färgställningar beroende på vilket stenbrott den härstammar från. Grå Bohusgranit kommer t.ex. från Ävja och Näsinge, medan Röd Bohusgranit bryts bland annat i Brastad. Granit är ett naturmaterial där färgskiftningar utifrån grundfärgerna kan förekomma. Vi förädlar även andra granitsorter, i olika nyanser, både från svenska och utländska stenbrott.

Stilbenämningar

Rustik

Rustik innebär att graniten är råkilad på alla synliga sidor. Ger en lantlig och naturlig känsla.

Antik

Antik är klassisk och patinerad. Innebär att graniten både är råkilad och tumlad på alla synliga sidor.

Modern

Modern ger en funktionell stil som innebär att en synlig sida är flammad medan resterande synliga sidor är råkilade.

Elegant

Elegant innebär att graniten är flammad på alla synliga sidor, smakfull och strikt.

Finess

Finess ger en förfinad och återhållsam känsla och innebär att alla synliga sidor är krysshamrade.

Näsinge Rustik (Råkilad)

Brastad Rustik (Råkilad)

Ävja Rustik (Råkilad)

Näsinge Elegant (Flammad)

Brastad Elegant (Flammad)

Ävja Elegant (Flammad)

Näsinge Finess (Krysshamrad)

Brastad Finess (Krysshamrad)

Ävja Finess (Krysshamrad)

Läs om vårt naturstenssortiment för komplett utbud och produktinformation.