Utebar

Åtgång

35 st Megastone 150 rund
5 st Megatäck
1 st Betonglim PL800
1 st Bärlager 800 kg säck
1 st Stenmjöl 800 kg säck
1 st Geotextilier Fiberduk 1,2 x 25,0 m

Redskap

Stenkapsmaskin
Handstöt alt. vibratorplatta
Skena alt. bräda
Vattenpass

Gör så här

Steg 1) Starta ditt byggprojekt med att såga bort klackarna på samtliga Megastone murstenar. Klackarna är placerade på murstenens baksida och sågas förslagsvis med en stenkapsmaskin.

Steg 2) Märk ut vart baren ska stå och gräv ur ca. 250 mm ur marken. Måttanpassa längden efter stenens mått, i vårt exempel 7 gånger 385 mm. Förläng gärna underlagsbädden med 200 mm på vardera sida för en stabil grund. Breddmässigt gräver du ut 400 mm.

Steg 3) Lägg ut fiberduken i botten på det urgrävda hålet och vik upp en bit på kanten. Fyll på med ca 100 mm tjockt bärlager som packas väl med förslagsvis en handstöt. Fortsätt med ett lager stenmjöl, ca 30 mm som också packas väl med en handstöt. För att få en jämn avslutning bör du använda en skena eller en bräda för att dra av och jämna till ytan.

Steg 4) Lägg ut första skiktet med 6 st Megastone murstenar som då skall hamna ca 50 mm under marken så att utebaren står stadigt. Det är viktigt att det första skiktet blir jämnt. Använd ett vattenpass för att se till att murstenarna ligger vågrätt.

Steg 5) Fortsätt sedan med andra skiktet och starta med en halvsten. Murstenen Megastone kapas fördelaktigt till halvstenar med en stenkapsmaskin.
Tänk på att hel- och halvstenar varieras som startsten. Det tredje skiktet startar med helsten medan det fjärde skiktet startar med en halvsten osv. Du kan lägga upp till och med 7 skikt. Varje skikt limmas ihop med Betonglim PL800 för att ge en stadig utebar.

Steg 6) Efter sjunde skiktet är det dags att lägga på Megatäck som måste geras, dvs kapas i vinklar, med hjälp av stenkapen. Limma fast Megatäck ordentligt med Betonglim PL800.
Lycka till!

Ladda ner gör-det-själv-instruktionen för utebar.

Benders gör-det-själv är endast exempel på projekt som man kan skapa med Benders produkter. Informationen skall ses som en vägledning under eget ansvar. Ur säkerhetssynpunkt tar Benders ej ansvar för det färdiga slutresultatet.