Planteringslåda

Åtgång

42 st Labyrint Maxi antik
1 st Fiberduk 1,2 m x 25,0 m
1 st Betonglim PL800
1 st Bärlager 800 kg säck
1 st Stenmjöl 800 kg säck

Redskap

Spade
Handstöt alt. vibratorplatta
Skena alt. bräda
Vattenpass
Gummislägga alt. handslägga och bräda

Gör så här

Steg 1) Mät upp din yta, ca 2000 x 1000 mm och gräv ur ca. 200 mm. Räkna med att halva höjden på första skiftet av Labyrint Maxi antik ska vara under mark.

Steg 2) Lägg ut fiberduken i botten på det urgrävda hålet och vik upp en bit på kanten. Fiberduken förhindrar att det underliggande materialet blandas med bärlagret.

Steg 3) Fyll upp med bärlager, ca 100 mm tjockt lager och packa väl med förslagsvis en handstöt. Blöt gärna ytan lite, eftersom det då blir lättare att få ytan stum och därmed lättare att undvika sättningar. Lägg sedan ett 20-30 mm tjockt lager med stenmjöl som du packar väl, även det med en handstöt. För att få en jämn avslutning bör du använda en skena eller en bräda för att dra av och jämna till ytan.

Steg 4) Lägg första skiktet med Labyrint Maxi antik.
Se till att halva höjden på första skiftet av stenen är under mark. Använd ett vattenpass och en gummislägga för att få en jämn och rak planteringslåda. Fortsätt med det andra skiktet av Labyrint Maxi antik och se till att stenarna förskjuts mot det nedre lagret, som på bilden ovan. Stenarna i det andra skiktet limmas fast. Kontrollera emellanåt med vattenpasset så att stenarna ligger vågrätt.

Steg 5) Fortsätt med tredje skiktet av Labyrint Maxi antik. Förskjut också dessa stenar mot det tidigare skiktet och limma fast även dessa stenar. När du kommit upp i höjd om tre skikt, klä då planteringslådan invändigt, både botten och innerväggarna, med fiberduk, vilket förhindrar planteringsjorden från att tränga ut mellan stenarna. Önskar du en större eller högre planteringslåda än tre skikt får du öka materialåtgången. Vi har beräknat 14 st stenar av Labyrint Maxi antik per skikt.

Steg 6) Nu har det blivit dags att fylla planteringslådan med planteringsjord, dekorsten och önskat innehåll som snygga växter, färska örter eller goda bär.

Lycka till!

Ladda ner  (PDF-dokument, 201 kB)gör-det-själv-instruktionen för Planteringslåda.

Benders gör-det-själv är endast exempel på projekt som man kan skapa med Benders produkter. Informationen skall ses som en vägledning under eget ansvar. Ur säkerhetssynpunkt tar Benders ej ansvar för det färdiga slutresultatet.