Palema Trotting växer

2015-02-23

Det är på rundbanan i Vero Beach, Florida, som framtidens travstjärnor tränas. Palema Trotting växer, både i storlek och antal hästar. – Vi har fått bygga fler boxar för att få plats, berättar Dalslandsfödde Ulf Amundson, manager på gården.

Palema trotting är en förstklassig träningsanläggning med en 1000-meters rundbana, två 900-meters rakbanor med olika underlag, 20 paddockar och ett undervattenslöpband. Antalet hästar har ökat stadigt varje år sedan starten 2010, vilket har inneburit att stallet har fått byggas ut för att alla ska få plats. I år är det rekord med ett hundratal travhästar.

Stortränare på gården

Fyra tränare, två svenskar och två amerikaner, är verksamma på träningscampen tillsammans med sin personal. En av dem är Sveriges stjärnkusk Åke Svanstedt, som fyller flest boxar och själv är delägare i gården. Tränaren Staffan Lind, som även han är svensk – bor på gården med sin familj, som också är delaktig i tränarrörelsen. Hos Lind Racing tränas, sedan flera år, de flesta av Benders USA-baserade hästar. Träningen sker från slutet av oktober till slutet av april då tävlingssäsongen för unghästarna börjar längre norrut.

– Det är en väl etablerad tradition bland många travtränare i USA att vara verksamma i Florida under vinterhalvåret, då klimatet är pålitligt och mycket behagligt där, berättar Ulf.

Stora framgångar

Redan ser vi att många av de hästar som tränas, eller har tränats, på Palema Trotting har nått stora framgångar. Sebastian K, som innehar världsrekordet, tränas av Åke Svanstedt. Likaså har vinnarna av Peter Haughton Memorial (det största tvååringsloppet för hingstar) 2012 och 2014 tränats på anläggningen. Det vinstrikaste tvåårsstoet 2014 tränas av en amerikansk tränare på anläggningen och Billy Flynn, en tvåårig hingst, som vunnit åtta av sina elva starter och ägs av Benders, finns också på gården och tränas av Staffan Lind.

– Vi ser framåt med spänning då vi redan har fått fram många riktigt bra hästar på Palema Trotting och skall ha en säsong med riktigt mycket liv och rörelse. Vi har också förstått att vårt goda rykte har spridit sig bland alla sorters hästmänniskor i Florida där många berömmer anläggningen både vad gäller träningsmöjligheter och boende, avslutar Ulf.